Monday, 22 October 2012

Tutorial : Butang - Butang Dalam Blogger

Harini Dyna nak buat tutorial tentang butang - butang dalam blogger ni untuk orang - orang yang baru membuat blogger. Haaa.. Macam kawan Dyna.. Dyna nak promote blog die jugak.. Tapi die dah tukar link blog.. Tak pasti apa link baru tu.. So, esok esok je eh... Sorry guys. Ok ok, mari kita mula.
First sekali, mesti tau camne nak log out dulu.. Kalau log in tau, mestilah log out kene tau. Kepada mana yang tak jumpa, haa.. Tengok la gambar bawah ni. *TAK NAMPAK BUKAK GAMBAR TU*


Dyna dah siap tulis dah kat situ.. Next, dashboard. 


Dashboard ialah page utama. Boleh tengok sedikit sebanyak tentang post terbaru antara blog blog yang korang dah follow. Kalau korang nak baca lagi, klik see more di ringkasan story tersebut. 
Next, Options untuk edit blog.

Ni Dyna belum scroll down.. So ni gambar part 1. 

Gambar part 2 pulak.


Ni Dyna dah scroll down. So tengok la ye.
Next, layout.

Ni LAYOUT. Ialah barang2 atau apa2 yang kat tepi blog. Iaitu sidebar. 

Next, template.

Ini muka surat depan je.. belum edit lagi. Die tunjuk kalau orang on gune onternet, rupanya macam mana. begitu juga dengan orang yang on gune fon.

Next, Customize template.


Ni ialah untuk tukar background mengikut choices yang blogger beri sahaja. Dan juga tukar font untuk title blog, title post, title sidebar, dll. Ni tak boleh edit background gune background yang korang dah reka sendiri ataupon ambil dari mana mana sahaja. Khas untuk mengguna choices yang diberi oleh blogger. 

Next, edit html template.


Ini ialah code code nya. tengok scroll bar tu. Betapa kecik nya benda scroll tu, maksudnya, panjang code die! Bayangkan.. Hhahaha.. Kalao nak search code, tekan CTRL + F serentak! Nanti die keluar camni.. 


haaa.. nmpk tu? ha, tu la yg hendak dikatakan selama ini. xDD lol. Last second step.


ni butoon yg ada bawah tu. so, korg tgk la...

Last step. Ni bahagian settings. Kekadang kalau nak edit blog, sesetengah drpdnya guna kat sini. Nnti korng tgk la.. 


New post... Ada yang mungkin tak perasan mana nak letak tajuk... huhu,, sebab die letak Post Title tu macam tulisan blogger.. So, orang tak perasan.. Bloggers baru... 


Okay tu je.. Kalau ada yg tak paham, boleh komen!! Hehe, Goodnite!

Suka? Datang Lagi Lah Lain Kali

No comments:

Post a Comment

Orang lelaki boleh ada 4 bini,
Entah2 kahwin 4 sekali,
Alang2 dah datang sini,
Sila2lah komen sekali.